Excite

Vegetarisch dieet beschermt tegen veel voorkomende darmaandoeningen

Vegetariërs hebben een derde minder kans op darmaandoeningen die krampen, obstipatie, winderigheid, diarree en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Deze veelvoorkomende darmklachten worden vooral veroorzaakt door het eten van te weinig vezels.

De onderzoeksresultaten, uitgevoerd onder leiding van Dr. Francesca Crowe van het Kanker Instituut aan de Universiteit van Oxford, zijn gepubliceerd in de British Medical Journal. Het onderzoek nam de eetgewoonten 47.0333 Britse volwassenen onder de loep, van wie er 15.459 vegetarisch waren.

Na het 11 jaar durende onderzoek bleek dat de vegetariërs 30% minder kans hadden op het krijgen van darmaandoeningen vergeleken met degenen die vis, vlees of beide aten. Volgens de onderzoekers zou de consumptie van vlees veranderingen teweeg brengen in de stofwisseling van bacteriën in de dikke darm. De wand van de dikke darm zou hierdoor verzwakken wat de kans op darmklachten vergroot.

Naast het volgen van een vegetarisch dieet bestond er ook een verband tussen het eten van vezels en darmklachten. Voor vrouwen die gemiddeld 25,5 gram per dag en mannen die 26,1 gram vezels eten, bestaat er 40% minder kans op darmziekten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020