Excite

100.000 Nederlands Virale Hepatitisdragers gezocht!

Donderdag 28 juli is het Wereld Hepatitis Dag. Daarom ziet het Nationaal Hepatitis Centrum zich voor de opgave gesteld om virale hepatitisdragers op te sporen die van zichzelf niet weten dat ze het virus dragen en ook nog geen klachten hebben. Ondertussen zijn zij wel besmettelijk voor anderen en wordt hun lever steeds verder onherstelbaar aangetast.

Naar verluidt zijn er in Nederland 100.000 onwetende hepatitisdragers. Jaarlijks sterven in Nederland circa 600 mensen aan de gevolgen van een chronische hepatitis B of C infectie. "Virale hepatitis is een sluipende ziekte die vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt," aldus Hilje Logtenberg van het Nationaal Hepatitis Centrum. "De ziekte kan leiden tot leverkanker en levercirrose. Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende behandelmethoden." De boodschap van het Nationaal Hepatitis Centrum is dan ook: 'laat je testen'.

Met filmpjes op de website, flyeracties en streekbusreclame spoort het Nationaal Hepatitis Centrum Nederlanders aan om na te denken over hun eigen risico en om desnoods naar een huisarts te gaan. Een huisarts kan met een eenvoudige test de ziekte vaststellen, waarmee je onnodig veel ellende kan besparen.

Wereldwijd worden er donderdag diverse acties gevoerd om aandacht te krijgen voor de ziekte. De activiteiten vinden plaats in landen als Australië, Azerbeidzjan, Duitsland en Japan om mensen bewust te maken van de ziekte en de risicofactoren voor het oplopen ervan. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) spoort overheden aan om virale hepatitis te bestrijden door middel van betere preventie, opsporing en behandeling.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020