Excite

5 tips om langer comfortabel thuis te blijven wonen

Nederlanders worden steeds ouder en de levensverwachting blijft steeds meer toenemen, ook ten opzichte van het Europese gemiddelde. Op dit moment wordt de gemiddelde Europese man zo'n 76,1 jaar en de gemiddelde Europese vrouw zo'n 82,2 jaar. In Nederland liggen die gemiddelden op respectievelijk 78,4 jaar en 82,5 jaar. Alleen de Zweden worden in Europa ouder. In veel gevallen worden mensen ook gezonder ouder, waardoor ze - soms met enige aanpassingen - langer thuis kunnen blijven wonen. Maar welke aanpassingen moet je doorvoeren om dat te kunnen doen? Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet.
  © Getty Images

Blijf in beweging

Wie langer zelfstandig thuis wil blijven wonen, doet er goed aan zo gezond mogelijk te leven. Daarbij hoort ook in beweging blijven. Veel ouderen stoppen hiermee naarmate het moeilijker wordt, maar juist dan is het belangrijk om door te zetten. Het is niet nodig om de marathon nog te rennen, maar probeer in ieder geval tenminste aan de voorgeschreven 30 minuten per dag te komen. Ga gewoon eens lopend naar de winkel.
  © Getty Images

Eet gezond

Naast voldoende bewegen is het natuurlijk ook belangrijk om gezond te eten. Laat de pakjes en zakjes zoveel mogelijk voor wat ze zijn en ga voor verse dingen. Lukt het niet meer om die allemaal zelf te prepareren? Er zijn ook veel voorgesneden, voorgeschilde of op andere manier voorbereide groenten, aardappels en andere dingen te vinden. Die zijn vaak wel iets duurder, maar over het algemeen levert het laten staan van pakjes en zakjes weer een mooie besparing op.
  © Getty Images

Zoek andere mensen op

Oudere mensen komen vaak in een isolement terecht, omdat steeds meer mensen om hen heen weg komen te vallen. Blijf daarom altijd andere mensen opzoeken, of het nu is voor een liefdesrelatie of voor vriendschap. Onder de mensen blijven houdt je jong. Bovendien is het dan ook makkelijker om activiteiten te ondernemen.
  © Getty Images

Zorg voor een aangepast huis

Ouderdom komt met gebreken. Hoe vervelend dat ook is. Toch kunnen kleine aanpassingen aan de woning betekenen dat je ergens jaren langer kunt blijven. Bekende voorbeelden van aanpassingen die het leven in een woning ook op latere leeftijd makkelijker maken zijn een traplift, die worden bijvoorbeeld geleverd door Encasa. Een traplift is een stoel die je automatisch naar boven brengt, waardoor verhuizen naar een gelijkvloerse woning eerst niet nodig is. Ook handig zijn een stoel voor in de douche (inklapbaar om ruimte te besparen) en een handgreep in de badkamer en bij het toilet.
  © Getty Images

Vraag om hulp

Soms kan een klein beetje hulp al een wereld van verschil maken. Wees daarom niet bang om erom te vragen. Wie geen familie of vrienden heeft die hulp kunnen bieden, kan altijd informeren naar de mogelijkheden voor thuiszorg. Ook zij bieden hulp op grote én kleine schaal en in sommige gevallen worden de kosten hiervoor vergoed.
  © Getty Images

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019