Excite

Wat je moet weten over aambeien

Het is niet het meest prettige kwaaltje waar je last van kunt hebben en je loopt er waarschijnlijk ook niet graag mee te koop. Toch zijn aambeien heel gebruikelijk en hebben veel mensen er last van. Vooral zwangere vrouwen hebben regelmatig aambeien, evenals mensen die gewend zijn om tijdens hun toiletbezoekjes erg te persen.

Wat zijn aambeien en waar komen ze vandaan?

Aambeien zijn gezwollen bloedvaten die vooral bij de anus te vinden zijn. Ze ontstaan met name bij mensen met zwakke bloedvaten. Aambeien kunnen behandeld worden, maar het is hierbij wel belangrijk de oorzaak aan te pakken, anders verdwijnen ze niet en kunnen ze zelfs permanent worden.

Aambeien voorkomen

De beste manier om aambeien te voorkomen is de stoelgang gezond te houden. Als je geen moeite hoeft te doen om ontlasting naar buiten te krijgen, dan is de kans op aambeien minimaal. Je stoelgang op gang houden doe je bijvoorbeeld door voldoende vezels te eten. Ook is een goede hygiëne van groot belang. Tot slot: probeer zo gezond mogelijk te leven en beperk de inname van suiker, thee, koffie en koolzuurhoudende dranken. Die hebben een negatieve invloed op de stoelgang en vergroten de kans op aambeien.

Aambeien verhelpen

Als voorkomen niet meer kan, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk aambeien te verhelpen. Als je last hebt van gewone aambeien, dan kun je hiervoor een middeltje kopen bij de drogisterij. Met crème of gel kun je de branderigheid en de jeuk bestrijden. Schakel tegelijkertijd op de bovenstaande tips over om de aambeien helemaal weg te krijgen. Heb je last van hardnekkige aambeien, dan is een bezoekje aan de huisarts te adviseren.

Heb je aambeien?

Als je eenmaal aambeien hebt gehad, dan weet je hoe het voelt en herken je ze later zeker weer. Heb je nooit aambeien gehad en vraag je je af of je ze hebt? Probeer dan voor jezelf te bepalen of je een opgepropt gevoel hebt, of er bloed in je ontlasting zit en of je een branderig gevoel rond je anus hebt. In dat geval heb je waarschijnlijk last van aambeien.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018