Excite

Aantal huidkankerpatiënten neemt explosief toe

  • © Getty Images
Het aantal huidkankerpatiënten neemt in Nederland explosief toe. In vergelijking met eerdere jaren komen er nu jaarlijks 3.000 extra patiënten bij en zijn er inmiddels al meer dan 50.000 nieuwe patiënten. KWF Kankerbestrijding verwacht bovendien dat deze opgaande lijn nog verder doorzet en dat er in 2020 jaarlijks 75.000 patiënten behandeld moeten worden voor huidkanker.

Huidkanker wordt in veel gevallen veroorzaakt door onvoldoende bescherming tegen de zon. Dit was voor een groot deel de oorzaak van de toename van 47.500 tot 50.339 patiënten in 2012. Veel Nederlanders weten dat ze zich goed moeten insmeren voor ze de zon in gaan, maar doen hier uiteindelijk niet altijd wat aan. KWF-woordvoerster Marsja Meijer: "Veertig procent smeert zich niet of onvoldoende in."

Of mensen wel of niet denken aan zich voldoende insmeren hangt ook af van de locatie. Op het strand wordt bijvoorbeeld redelijk vaak gedacht aan antizonnebrand, maar tijdens een wandelingetje op straat of een uitje naar de speeltuin denken veel mensen er juist weer niet aan. Op wintersport geldt hetzelfde, terwijl je juist daar extra risico loopt.

In de bergen is het misschien wel koud, maar de uv-straling is ook groter. Daarnaast is de lucht er vaak schoner en helderder en zorgt de sneeuw ervoor dat 90 procent van de uv-straling weerkaatst. Daarmee is de kans op verbranden dus vele malen groter dan bijvoorbeeld 'gewoon' op het strand. Wie de kans op huidkanker aanzienlijk wil verkleinen, doet er daarom goed aan om zich altijd goed in te smeren. UV-straling is vrijwel altijd aanwezig, ook op koudere dagen. Een dagcrème met SPF is ook een goede optie; dan is het gezicht in ieder geval dagelijks alvast beschermd. Goede bescherming voorkomt niet alleen huidkanker, maar ook huidveroudering.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021