Excite

Aantal mensen met huidkanker verdrievoudigd in tien jaar

  • © Getty Images
Huidkanker is een probleem dat steeds groter wordt. In de afgelopen tien jaar is het aantal mensen met huidkanker maar liefst verdrievoudigd, van 15.000 tot 45.000. Dit maakte de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie afgelopen maandag bekend. Door goede controle kan huidkanker relatief snel ontdekt worden. Daarom kunnen mensen tijdens de Nationale Huidkankerdag op 30 mei verdachte huidvlekjes laten controleren bij ruim 200 dermatologen.

Er zijn verschillende manieren om de kans op huidkanker te verkleinen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om al vanaf jonge leeftijd te zorgen voor een goede bescherming tegen de zon. Elke keer dat de huid verbrandt door de zon, is eigenlijk één keer te veel, aldus dermatoloog Jorrit Terra. Hij is één van de organisatoren achter de Huidkankerdag.

Er zijn verschillende vormen van huidkanker. De melanoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Daarnaast zijn er jaarlijks nog duizenden gevallen van kwaadaardige kankergezwellen die ontstaan uit moedervlekken of pigmentvlekken. Elk jaar gaan ongeveer duizend mensen dood aan huidkanker. Opvallend is dat het daarin om veel Nederlanders gaat. Nederland staat namelijk op nummer twee, alleen Slovenië heeft nog meer slachtoffers.

Vorig jaar werd de Huidkankerdag ook georganiseerd. Toen waren er 6000 mensen die verdachte plekjes op de huid lieten inspecteren door specialisten. In 70 gevallen ging het toen ook daadwerkelijk om een melanoom. Vorig jaar werd er speciaal gericht op oudere, kalende mannen. Die lopen namelijk ook een aanzienlijk risico op verbrande huid. Of er dit jaar ook een speciale doelgroep is, is nog niet bekend.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021