Excite

Aantal orgaandonaties neemt toe

  • © Getty Images
Steeds meer mensen staan hun organen af. In 2014 hebben 271 mensen in Nederland organen afgestaan en dat is meer dan ooit tevoren. Met dit bericht kwam de Nederlandse Transplantatiestichting vrijdag. Dankzij de 271 orgaandonoren konden 782 orgaantransplantaties mogelijk worden gemaakt. Dit kwam doordat de organen naar meerdere ontvangers gingen.

Dankzij deze orgaandonaties staan er minder mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. Aan het begin van 2014 stonden er 1149 op de lijst, nu zijn dat er nog 1041. Dit betekent dat er sprake is van een daling van 9 procent. Bovendien zijn vorig jaar meer harttransplantaties uitgevoerd. Ondanks een stijging van 38 naar 50 staan er wel weer meer mensen op de wachtlijst voor een nieuw hart.

De Nederlandse Transplantatiestichting denkt dat de stijging van het aantal orgaandonoren te danken is aan het feit dat orgaandonatie in ziekenhuizen tegenwoordig beter geregeld is. Daarnaast is er steeds meer aandacht voor het belang van orgaandonatie, bijvoorbeeld door middel van campagnes.

Overigens betekent dat niet dat de aandacht voor orgaandonaties nu kan verslappen. Er staan nog steeds mensen jaren op de wachtlijst en dat moet beter. Ook moet er meer bekendheid worden gegeven aan het feit dat mensen bij leven een orgaan kunnen doneren. Dat deden in 2013 al 522 mensen. In 2014 waren dat er 533.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021