Excite

Aantrekkelijke mensen krijgen vaker dochters

Heb je thuis meer dochters dan zonen? Gefeliciteerd, grote kans dat jij en je partner aantrekkelijke mensen zijn.

De evolutionair psycholoog Satoshi Kanazawa beweert een theorie te hebben ontwikkeld waaruit blijkt dat aantrekkelijke ouders vaker een dochter dan een zoon krijgen. Kanazawa, die werkt voor de London School of Economics, heeft gegevens verzameld van 17.000 baby’s die in Engeland geboren werden in maart 1958. Deze kinderen werden gevolgd op verschillende momenten in hun leven. Van de mensen die je aantrekkelijk zou kunnen noemen, kreeg 58 procent als eerst een dochter. Degenen die minder aantrekkelijk gevonden werden, kregen vaker een zoon.

Satoshi Kanazawa baseert zijn theorie op evolutionaire strategieën die elk geslacht gebruikt om te overleven. Bij mannen hangt het voortplantingssucces grotendeels af van de status van de vader. Dat staat dus los van uiterlijke schoonheid, maar bij dochters daarentegen zijn jeugd en aantrekkelijkheid de belangrijkste troeven. Volgens de psycholoog krijgen mooie ouders vaker dochters omdat schoonheid erfelijk is en meisjes daar meer voordeel van hebben dan jongetjes.

Kanawaza heeft zijn bevindingen onlangs gepubliceerd in het vaktijdschrift Reproductive Sciences. Kritici beweren echter dat het allemaal maar psychologie van de koude grond is. Ten eerste vinden zij 58 procent nogal laag om het een echte evolutionaire ontdekking te noemen. Ten tweede weten we allemaal dat schoonheid voor iedereen anders is. ‘Beauty lies in the eyes of the beholder,’ zeggen de Engelsen, dus het lijkt onlogisch dat schoonheid erfelijk is. Immers, smaken kunnen verschillen…en dat is maar goed ook. Wij vragen ons trouwens af of Kanawaza wel eens van de familie Beckham heeft gehoord. De aantrekkelijke voetballer en zijn minstens zo mooie vrouw hebben drie zoons. Marco en Leontien Borsato: twee zoons, slechts één dochter. De mooie Gwen Stefani en haar man Gavin Rossdale: twee zoons. Topmodel Heidi Klum en Seal: twee zoons, één dochter. En zo kunnen we nog wel even doorgaan…

Afbeelding: Flickr, e3000

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021