Excite

Acupunctuur kan zonder scherpe naalden!

Acupunctuur hoeft niet per se gepaard te gaan met pijn door huidpenetratie. Onderzoekers hebben ontdekt dat het ook mogelijk is om acupunctuur te laten werken zonder dat de huid gepenetreerd wordt. Dit is goed nieuws voor mensen die bang zijn voor naalden!

Wie niet van naalden houdt, kan gebruik maken van de behandelmethode zonder scherpe naalden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van stompe naalden die de huid wel raken, maar niet doorboren. Volgens wetenschappers kunnen er twee verklaringen zijn voor deze ontwikkeling: er is sprake van een placebo-effect of het stimuleren van de acupunctuurpunten helpt echt. Nader onderzoek is nodig om er achter te komen wat nu het geval is.

Als het puur gaat om een psychologisch effect, dan is het logisch dat het in beide gevallen werkt: het gaat immers niet om wat er lichamelijk gebeurt. Als blijkt dat de stimulatie van de acupunctuurpunten het belangrijkst is, dan is dit erg interessant en betekent het dus dat die punten gestimuleerd kunnen worden zonder de huid te doorboren.

Acupunctuur wordt al eeuwenlang gebruikt in China en is een geliefde behandelmethode die ook zijn intrede in de westerse wereld gedaan heeft. Acupunctuur kan nog steeds op de traditionele wijze worden uitgevoerd, met naalden, maar tegenwoordig is er ook laseracupunctuur, waarbij de acupunctuurpunten gestimuleerd worden met een lage intensiteit laserlicht.

Afbeelding: Flickr account SuperFantastic

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021