Excite

Kan acupunctuur helpen bij stoppen met roken?

Acupunctuur is een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde. Bij deze methode worden er naalden in het lichaam gestoken op speciale plaatsen, zogenaamde acupunctuurpunten. Sommige mensen geloven dat acupunctuur stoppen met roken kan ondersteunen, net als bijvoorbeeld hypnose en positieve suggestie. De methode werkt alleen als hulp bij het proces om te stoppen met roken: de roker zal zelf ook inzet moeten tonen.

Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur richt zicht op het deblokkeren van de energiebanen in het lichaam, deze worden wel meridianen genoemd. Alle meridianen in het lichaam staan met elkaar in verbinding, maar er kan een blokkade ontstaan. Acupunctuur kan ervoor zorgen dat de lichaamsenergie weer vrij door het lichaam kan stromen. Acupunctuurnaalden werken als een soort sluizen in de bloedbaan, waardoor belangrijke knooppunten met elkaar in contact kunnen komen of een betere doorbloeding kan plaatsvinden.

Acupunctuur en roken

Acupunctuur kan niet zorgen dat een verstokte roker van de sigaretten afblijft. Deze actie heeft alleen de roker zelf in de hand. Acupunctuur kan wel helpen bij het verminderen van verlangen naar een sigaret. Ook symptomen die bij een cold turkey stop optreden kunnen als minder vervelend worden ervaren met een acupunctuurbehandeling. Hierdoor is het dus makkelijker om het stoppen met roken vol te houden, omdat de ontwenningsverschijnselen gedeeltelijk worden onderdrukt.

Acupunctuur kuur bij roken

Bij het stoppen met roken wordt aangeraden de eerste paar weken iedere dag een behandeling te ondergaan. Door deze pijnloze sessies zal de roker minder last hebben van een nicotinebehoefte. Het lichaam komt tot rust en het verlangen naar een sigaret neemt dagelijks af. Acupunctuur zal alleen effectief zijn als de roker zelf echt wil stoppen. De effecten van de behandeling wordt door veel mensen als prettig ervaren.

Risico's acupunctuur

Acupunctuur wordt niet overal op de wereld erkent als een officiële geneeswijze. Of het effectief is verschilt per persoon, maar veel mensen die kiezen voor acupunctuur bij stoppen met roken hebben er baat bij. Omdat de huid wordt geperforeerd bestaan de risico's vooral uit huidinfecties en zenuwbeschadigingen. Eveneens bestaat er een kans op hepatitis B als er niet-steriele naalden worden gebruikt. Ervaren acupuncturisten hebben voldoende kennis om de risico's tot een minimum te beperken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020