Excite

Acute bronchitis

Veel hoesten, een piepende adem. Tekenen van acute bronchitis. Een acute bronchitis is een ontsteking van de luchtwegen waarbij de wand van de bronchiën ontstoken zijn. Het ontstaat vaak na griep, verkoudheid of een keelontsteking. En de klachten zijn erg vervelend. Wat kun je doen om de klachten van een acute bronchitis te verhelpen?

Ontstoken luchtwegen

Wanneer je last hebt van acute bronchitis, betekent dat dat je lagere luchtwegen ontstoken zijn. De zogenaamde wand van de bronchiën zijn ontstoken. Vaak volgt een acute bronchitis na infecties aan de hoge luchtwegen veroorzaakt door verkoudheid, keelpijn of griep. De infectie vanuit de hogere luchtwegen slaat dan over op de lagere luchtwegen. Wanneer dit gebeurt, zul je merken dat je meer slijm ophoest. Slijm wordt aangemaakt door het lichaam om virussen en bacteriën uit de luchtwegen te verwijderen.

Hoe herken je acute bronchitis?

Wanneer je verkouden bent geweest en je merkt dat je last krijgt van een droge hoest, zijn dit vaak de eerste tekenen van acute bronchitis. Acute bronchitis treedt vooral in de winter op. Mensen met astma hebben meer kans om het op te lopen. Wanneer je last hebt van deze klachten, moet je het rustig aan doen. Drink voldoende water en neem rust wanneer dit nodig is.

De behandeling van een acute bronchitis

Acute bronchitis zal na twee weken vanzelf weer overgaan. Het zal echter wel langer aanhouden wanneer je rookt. Wanneer er bronchitis bij je is vastgesteld en je bent een fervent roker, zorg dan ook dat je tijdelijk de sigaretten aan de kant legt, zodat je sneller van de klachten geneest.

Geneesmiddelen voor acute bronchitis

Wanneer de klachten aanhouden kun je contact opnemen met je huisarts. Deze kan je dan medicijnen voorschrijven waardoor de genezing van acute bronchitis sneller plaats zal vinden. De huisarts zal in de meeste gevallen kiezen voor een korte antibiotica kuur waarmee het virus sneller uitgeroeid wordt. Bij pijn kan dit in combinatie met pijnstillers worden voorgeschreven.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020