Excite

Gevaarlijke aandoening: acute leukemie

Van leukemie heeft waarschijnlijk iedereen weleens gehoord. Bij leukemie is er sprake van een ongecontroleerde deling van witte bloedcellen. Wanneer iemand aan leukemie lijdt, kan er sprake zijn van chronische of van acute leukemie. Deze vormen kennen ieder een ander verloop. Of er nu sprake is van acute of van chronische leukemie: in beide gevallen is er sprake van kanker.

Wat betekent de diagnose acute leukemie?

Zoals gezegd zijn er verschillende vormen van leukemie. Allereerst wordt een onderscheid gemaakt tussen chronische en acute leukemie. Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen niet goed uit. Deze onrijpe cellen sterven vervolgens niet af, waardoor er opeenhopingen ontstaan van onrijpe cellen. Het gebrek aan rijpe witte bloedcellen veroorzaakt diverse klachten, die vaak al op korte termijn optreden. Bij chronische leukemie daarentegen rijpen de cellen wel gedeeltelijk, waardoor de klachten veel langer op zich laten wachten. Ook verloopt het proces veel trager.

Wat zijn de klachten bij acute leukemie?

Acute leukemie is te onderscheiden in acute lymfatische leukemie (ALL) en acute myeloïde leukemie (AML). Klachten die kunnen wijzen op acute leukemie, zijn:

  • vermoeidheid
  • bleke huid
  • kortademigheid, vooral bij inspanning
  • blauwe plekken
  • bloedend tandvlees
  • pijn in de botten
  • zwellingen in nek, liezen en oksels
  • zwelling van de buik

Hoewel deze symptomen uiteraard ook andere oorzaken kunnen hebben, is het zaak om in geval van verdenking van acute leukemie op korte termijn een arts te consulteren. Zonder behandeling kan de ziekte al binnen een paar weken dodelijk zijn!

De diagnose van acute leukemie

Wanneer de (huis)arts dit noodzakelijk acht, worden bloedmonsters genomen om het aantal witte bloedlichaampjes te meten. Is de uitslag zorgelijk, dan volgt een ruggenmergpunctie om de diagnose te bevestigen. In sommige gevallen volgt ook een lumbaalpunctie om te zien of de ziekte zich verspreid heeft naar het zenuwstelsel.

De behandeling van acute leukemie

Bij acute leukemie is een snelle behandeling en ziekenhuisopname vereist. De behandeling start in beginsel met chemokuur, waardoor men de ziekte tot stilstand (remissie) probeert te brengen. Ook bestraling kan deel uitmaken van de behandeling. In sommige gevallen volgt na de chemotherapie en/of bestraling een beenmergtransplantatie. Hiervoor is het wel nodig dat men een geschikte donor kan vinden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020