Excite

Afbeeldingen op pakjes sigaretten helpen met stoppen

Expliciete afbeeldingen op pakjes sigaretten helpen mensen wel degelijk om met deze slechte gewoonte te stoppen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de rokers in zes van de veertien landen waar het verplicht is om een waarschuwing op het pakje te publiceren, heeft nagedacht over het stoppen met roken.

Voor nog eens zeven andere landen heeft ongeveer een kwart van de rokers nagedacht over stoppen naar aanleiding van de waarschuwingen op het pakje. Alleen Polen lijkt totaal geen last te hebben van de waarschuwingen. Onderzoekers hebben hun pijlen tijdens het onderzoek gericht op rokers in Bangladesh, Brazilië, China, India, Egypte, Mexico, de Filipijnen, Polen, Rusland, Thailand, Turkije, Oekraïne, Uruguay en Vietnam.

Het meest effectief waren niet de gewone waarschuwingen, maar de waarschuwingen die vergezeld gingen met expliciete afbeeldingen van bijvoorbeeld keeltumoren of andere wonden, die duidelijk maakten hoe ernstig de gevolgen voor de gezondheid konden zijn.

Engeland is het eerste Europese land dat dit soort grafische foto’s op de pakjes sigaretten plaatst. Eerder werden alleen de gewone tekstwaarschuwingen geplaatst, maar die leken maar weinig impact te hebben op rokers. Inmiddels wil ongeveer 65% van de rokers stoppen met roken en ongeveer de helft slaagt hier ook in. Toch is roken nog steeds een belangrijke veroorzaker van sterfgevallen; twintig procent van de overleden Britten is gestorven aan een ziekte die met roken te maken heeft.

Afbeelding: Flickr account Valentin.Ottone

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021