Excite

Afstuderen voor trouwen houdt je slanker

  • © Getty Images
Mensen die eerst afstuderen en daarna pas trouwen, hebben veel minder vaak last van obesitas dan mensen die hun diploma pas halen nadat ze eenmaal getrouwd zijn. Dit concluderen onderzoekers van de University of Michigan. Zij publiceerden hun resultaten donderdag in Journal of Health and Social Behavior en gebruikten voor hun onderzoek gegevens van bijna 14.000 Amerikanen. Deze gegevens waren afkomstig uit het National Longitudinal Study of Adolescent Health.

Voor dit onderzoek werd in 1995 een representatieve groep jongeren ondervraagd, die destijds tussen de 11 en 19 jaar oud waren. Zij werden in de jaren daarna nogmaals ondervraagd. Dit gebeurde in 1996, in 2001-2002 en in 2007-2008. De onderzoekers bekeken het BMI van de deelnemers voor en na hun afstuderen. Voor het onderzoek werd bepaald dat een BMI van 30 of hoger in de categorie 'obees' viel.

Volgens onderzoeker Richard Allen Miech hadden mensen die trouwden voor ze het diploma van hun vierjarige opleiding haalden maar liefst 65 procent meer kans op het ontwikkelen van obesitas. In het verleden werd hoogopgeleid zijn lang in verband gebracht met een kleinere kans op overgewicht, maar deze resultaten laten zien dat dit niet altijd geldt voor mensen die getrouwd zijn voor ze hun diploma op zak hadden.

De onderzoekers denken dat dit komt omdat mensen meestal pas aankomen als ze getrouwd zijn. Dan gaan ze minder in hun eentje sporten en eten ze meer. Waarschijnlijk hebben ze voor ze hun diploma haalden dan al gewoonten ontwikkeld die later maar moeilijk te veranderen zijn. Mensen die na hun afstuderen trouwen hebben vaak meer inkomsten, waardoor ze meer kunnen investeren in bijvoorbeeld gezonde voeding en een sportschoolabonnement.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021