Excite

Afvallen? Drink eens groene thee!

Van een kopje groene thee word je heerlijk rustig. Dat is algemeen bekend. Maar nu blijkt dat het warme drankje ook een positief effect heeft op het onder controle houden van je gewicht. Volgens onderzoeken zou groene thee namelijk zorgen voor extra calorieverbranding, voorkomt het overgewicht en kan het zelfs obesitas tegengaan.

Gunstige effecten

De werkzame stof in groene thee is epigallocatechin-3-gallate, kortweg ECGC. Diezelfde stof zit bijvoorbeeld ook in veel groentes, bepaalde vruchten en in wijn. Om het effect van ECGC te onderzoeken zijn er meerdere tests uitgevoerd met muizen. Twee groepen muizen werd op een zwaar dieet gezet, waardoor ze zeker overtollig vet zouden kweken. De ene groep kreeg daarbij een dosis ECGC, de andere groep niet. De muizen die het groene thee extract toegediend kregen, kwamen tot wel 47 procent minder aan dan de controlegroep.

Toch zouden mensen, om dezelfde resultaten te halen, ongeveer tien koppen groene thee per dag moeten drinken. En dat lukt bijna niemand. Maar uit eerder onderzoek bleek dat iets minder groene thee ook al gunstige effecten sorteert. Mannen die tijdens een test het equivalent van drie koppen groene thee met cafeïne op een dag dronken, verbrandden ongeveer 80 meer calorieën dan mannen die dat niet deden. Verspreid over een jaar zijn dat heel wat vetrolletjes!

Medicinale krachten

Groene thee komt oorspronkelijk uit Azië. In China schrijven ze het drankje dan ook nog veel meer medicinale krachten toe. Het wordt bij allerlei kwaaltjes voorgeschreven en Chinezen geloven dat de groene theeblaadjes een levensverlengende werking hebben. Langzaam maar zeker lijken we die gedachtegang in de westerse wereld over te nemen!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021