Excite

Alcohol helpt problemen niet vergeten

Alcohol helpt je helemaal niet om je problemen te vergeten. Sterker nog, alcohol zorgt er juist voor dat je ze je herinnert. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek dat werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Texas.

Er wordt algemeen aangenomen dat het drinken van alcohol je helpt je problemen te vergeten. Dit klopt echter maar gedeeltelijk. Alcohol heeft namelijk die invloed op je bewuste geheugen, maar niet op je onbewuste geheugen. Zo kan het voorkomen dat je de naam van je collega vergeet, maar wel ineens weet dat de buurman in je jeugd je fiets een keer heeft afgepakt.

Des te meer alcohol of drugs je neemt, des te ontvankelijker je onderbewustzijn wordt voor het vormen van herinneringen en gewoonten met betrekking tot eten, muziek, mensen en sociale situaties.

Het onderzoek werd uitgevoerd om een beter inzicht te krijgen in alcoholverslaving en de neurobiologische achtergrond van verslaving. Dit om nog effectievere anti-verslavingsmedicijnen te maken. Wel is dit een ontzettend langdurig en spannend proces, omdat het in feite om een medicijn gaat dat de hersenen beïnvloedt. Het moet namelijk de hersenen ‘aanpassen’ om ervoor te zorgen dat een verslaving op een bepaalde manier weer opgeheven kan worden. Dit onderzoek maakte deel uit van een groter onderzoek, dat op dit moment nog uitgevoerd wordt.

Afbeelding: Flickr account williamcho

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021