Excite

Alcohol werkt razendsnel!

Dat alcohol een effect heeft op de hersenen wisten we al langer, maar nu is ook onderzoek gedaan naar de snelheid waarmee alcohol je naar het hoofd stijgt. Volgens onderzoekers heeft de alcohol maar zes minuten nodig om je hersenen te beïnvloeden. Het effect van alcohol merk je dus eigenlijk razendsnel!

Voor het onderzoek werden de hersenen van acht mannen en zeven vrouwen onderzocht. Uit MRI-scans bleek dat de chemische stoffen in de hersenen die normaal zorgen voor bescherming van de hersencellen, minder aanwezig is naarmate er meer alcohol in het bloed te vinden is. Je afweersysteem neemt dus als het ware af als het in aanraking komt met alcohol. Dit effect is zowel bij mannen als bij vrouwen vastgesteld.

Nu wil dit niet zeggen dat je maar helemaal geen alcohol meer moet drinken. Volgens Professor Biller, de neuroloog die het onderzoek uitvoerde, kunnen je hersenen en lichaam prima herstellen van alcohol, mits je een beetje met mate drinkt. Wel meent hij dat je lichaam minder goed in staat is om dit herstel uit te voeren naarmate je meer alcohol consumeert.

Af en toe een wijntje bij het eten of tijdens een gezellig avondje kan dus helemaal geen kwaad, zolang je maar een beetje maat weet te houden. In dat geval kan het zelfs nog gezond zijn; uit verschillende andere onderzoeken blijkt namelijk dat een dagelijks wijntje goed is voor je hart!

Afbeelding: Flickr

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021