Excite

Alcoholconsumptie genetisch bepaald

Zeuren mensen wel eens tegen je dat je teveel drinkt? Daar kan jij toch ook niets aan doen? Het zit tenslotte in je genen. Althans, als wij de onderzoek van de Vrije Universiteit en het VU Medisch Centrum mogen geloven.

Tijdens het onderzoek, waarvan de resultaten vandaag bekend werden gemaakt, werd het DNA van meer dan 47.000 mensen vergeleken. Daarnaast werd ook het DNA van muizen en fruitvliegjes onderzocht. Bij mensen vonden de onderzoekers twee versies van het AUTS2-gen. Mensen met de meest voorkomende versie drinken gemiddeld vijf procent meer alcohol dan de mensen die de zeldzamere variant van het gen bevatten. De ‘drinkvariant’ komt drie keer vaker voor dan de minder voorkomende variant.

Het gen is actief in het beloningscentrum van de hersenen. Het lijkt er dus op dat mensen met de vaak voorkomende variant meer beloond worden door hun hersenen, waardoor ze meer gaan drinken.

De Amsterdamse wetenschappers hopen dat hun ontdekking kan helpen bij het bestrijden van alcoholisme. "We weten nu uit dit en eerder onderzoek dat erfelijke en biologische factoren, naast andere oorzaken, van belang zijn. Hoe meer we weten over ook de biologische factoren die ten grondslag liggen aan de alcoholconsumptie, hoe beter en gerichter we mensen met een problematische alcoholconsumptie zullen kunnen helpen," aldus hoogleraar Dorret Boomsma.

Afbeelding: Flickr, gebruiker liber

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021