Excite

Alcoholpercentage bier gaat wellicht omlaag

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) wil dat het alcoholpercentage in bier omlaag gaat. Die maatregel zou drankmisbruik en overlast moeten inperken. Bierbrouwer Heineken heeft gehoor gegeven en overweegt het percentage alcohol met één procentpunt te verminderen; van vijf naar vier procent.

De overweging komt overwaaien vanuit Engeland, waar de regering zich hard maakt voor gezondheidsmaatregelen. Daar is Strongbow het eerste biertje van brouwer Heineken dat in aanmerking komt voor de verlaging. Als het doorgezet wordt zal de hoeveelheid alcohol in Strongbow van 5,3 naar 4,3 procent gaan.

In kroegen en de typische Britse 'pubs' komen waarschuwingen te hangen tegen overmatig drankgebruik en gaat er gewezen worden op de gevaren van te veel alcohol. De overheid zou met een aantal bedrijven, waaronder dus Heineken, afspraken hebben gemaakt over het terugdringen van ongezonde levensstijl die veel Britten erop na houden.

Volgens Esther van den Wildenberg van STAP zou Nederland ook maatregelen moeten treffen, zo zegt ze tegen het Nederlands Dagblad. Op de gezondheid van bierdrinkers is volgens haar "veel winst te halen. Minder alcohol veroorzaakt minder schade," merkt Van den Wildenberg terecht op. Op de vraag of ze niet bang is dat mensen dan simpelweg meer gaan drinken antwoordt ze ontkennend: "Op een gegeven moment kan je lichaam al dat vocht niet meer aan. Ongemerkt krijg je dus minder alcohol binnen."

Afbeelding: Flickr, gebruiker md-2

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021