Excite

Allergische reactie herkennen

Een allergie is een ernstige reactie van je immuunsysteem op een stof die in principe geen gevaar hoeft te zijn, maar die van nature niet voorkomt in je lichaam. Een allergische reactie kan optreden bij ontzettend veel stoffen, bijvoorbeeld bij stuifmeel, noten of huisstofmijt. Deze worden in dat geval allergenen genoemd.

Allergische reactie herkennen

Een allergische reactie herkennen kan lastig zijn, omdat het een reactie is van je lichaam dat je niet met zekerheid kunt koppelen aan bijvoorbeeld een voedselallergie of een allergie voor kattenharen. Alleen als er bij herhaaldelijk gebruik van een bepaald product een reactie optreedt, kun je met zekerheid de allergeen bepalen.

Allergische reactie symptomen

Hoe een lichaam reageert op een allergeen kan verschillen. De meest voorkomende symptomen bij allergie zijn:

  • Uitslag, verhitting, jeuk, bulten of eczeem op de huid
  • Aantasting van de slijmvliezen, zoals opzwelling van de keel, niezen en vocht vasthouden
  • Last van de ogen, zoals tranen, rode ogen of soms pus in de ogen
  • Ernstige bijwerkingen zoals hartklachten, daling van de bloeddruk en benauwdheid

Vaak wordt er in eerste instantie gedacht aan het bestrijden van de symptomen. Een allergie kan soms pas na jaren worden ontdekt.

Soorten allergenen

Allergisch, maar waarvoor? De meest gebruikelijke allergieën hebben te maken met voeding (zoals noten, chocola, kaneel), huishoudelijk (bijvoorbeeld zeep, wasmiddel, bepaalde stoffen in kleding), stoffen uit de natuur (onder andere pollen, kattenhaar) en medicijnenallergie (bijvoorbeeld antibiotica). Soms moet de allergeen worden vastgesteld door een arts. Dat kan door middel van een allergietest, zoals een bloedtest, een voedsel uitsluitingstest of een test op de huid.

Allergie behandelen

Sommige symptomen van allergieën kunnen worden onderdrukt met medicijnen, helaas zal hierdoor de allergie niet minder worden. Dat gebeurt soms vanzelf, doordat men ouder wordt, maar kan ook door desensibilisatie, waarbij de patiënt een natuurlijke weerstand opbouwt tegen het allergeen. Bij een ernstige allergische reactie, zoals een shock bij wespensteken, kan therapie een oplossing zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019