Excite

Alzheimer patiënten met bejaardenchip?

Het landelijke bureau vermiste personen van de politie en belangenorganisatie Alzheimer Nederland pleiten voor een speciale bejaardenchip. Deze chip zal moeten voorkomen dat bejaarden met Alzheimer weglopen en niet meer op te sporen zijn.

Dementerende bejaarden zijn tegenwoordig uitgerust met een soort GPS-systeem, voor wanneer ze de weg naar huis niet meer kunnen vinden. Zo’n groot apparaat valt echter behoorlijk op, waardoor ze sneller een doelwit zijn van overvallen. Het maakt ze veel kwetsbaarder. Een chip is veel kleiner en valt daardoor niet op. Het is ook makkelijker een bejaarde op te sporen met een chip.

Er zijn ruim 223.000 Nederlanders die dement zijn en ongeveer zeventig procent woont nog thuis. Wanneer zij op pad gaan kunnen ze vaak de weg niet meer terugvinden en familie en vrienden weten ook niet waar ze zijn. Dit kan heel gevaarlijk zijn, zeker wanneer het zo koud is als het de afgelopen tijd is geweest. Vermoedelijk zullen er in de toekomst nog veel meer Alzheimer patiënten bijkomen en zullen de kosten in de zorg nog meer gaan stijgen.

De bejaardenchip is er al reeds in enkele Scandinavische landen. En in België zijn er ook al plannen gemaakt om een chip in te voeren voor Alzheimer patiënten. Of het in Nederland ook wordt ingevoerd is nog niet zeker. De meeste mensen die van het plan horen reageren tot nu toe erg positief, dus wie weet hebben we binnenkort een echte bejaardenchip.

Afbeelding: Flickr, gebruiker yourdon

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021