Excite

Vergeetachtigheid voorbij: Ziekte van Alzheimer

We zijn allemaal wel eens een beetje vergeetachtig, maar soms gaat het verder dan dat. Dat kan een aanwijzing zijn voor de ziekte van Alzheimer. Alzheimer werd ruim 100 jaar geleden voor het eerst als ziekte ontdekt. Het is een ziekte die de hersenen aantast, waardoor iemand sneller gaat dementeren. Geheugenstoornissen vormen een eerste symptoom.

Zo herken je de ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer heeft twee kanten. Aan de ene kant kun je merken dat iemand er last van heeft, aan de andere kant is dit pas met zekerheid vast te stellen als iemand al overleden is en de hersenen onderzocht kunnen worden. Kenmerkend voor de ziekte van Alzheimer is een cognitieve achteruitgang. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in het stellen van dezelfde vragen, verhalen letterlijk herhalen, problemen krijgen met eenvoudige taken, verwaarlozing van de persoonlijke hygiëne, gedesoriënteerd raken in een bekende omgeving of beslissingen steeds meer overlaten aan anderen. Op zich zijn dit geen vreemde zaken, maar in combinatie met elkaar kan het een aanwijzing zijn voor Alzheimer.

Wat houdt de ziekte van Alzheimer in?

Bij de ziekte van Alzheimer vormt zich een aanslag op de hersenen. Deze aanslag bestaat uit allerlei eiwitten. Normaal gesproken worden die netjes afgevoerd, maar in dit geval niet. Hierdoor functioneren de hersenen niet meer zoals ze zouden moeten functioneren. Alzheimer is niet per definitie erfelijk, maar er is wel sprake van een genetische predispositie. Dat betekent dat je een grotere kans hebt op het ontwikkelen van Alzheimer, als dit ook in de familie zit. Daarnaast zijn er nog andere factoren die een rol kunnen spelen. Onderzoekers menen dat ook een tekort aan vitaminen van belang kunnen zijn.

Behandeling van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is vooralsnog niet te behandelen. Er zijn geen medicijnen die de ziekte tegengaan of afremmen. De enige mogelijkheid die er is, is palliatief, oftewel: een verzachting van eventuele pijnen. Wel is een vroege diagnose belangrijk; dan kan ingegrepen worden en kunnen voor de patiënt in ieder geval ideale omstandigheden gecreëerd worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021