Excite

Amerikaans onderzoek betekent doorbraak in behandeling diabetes

Diabetes is een vervelende aandoening waar veel mensen aan lijden. En dat is een geluk bij een ongeluk, want hierdoor wordt er veel onderzoek naar gedaan. Uit één van die onderzoeken blijkt dat de spieren van diabetici minder van een bepaald eiwit bevatten. Volgens de onderzoekers kan deze kennis lijden tot nieuwe behandelingen voor diabetespatiënten.

Wetenschappers van het Joslin Diabetes Centrum in Boston kwamen erachter dat de mitochondriën, de energiecentrales van het lichaam, van diabetici veel minder van het Sirt3 enzym bevatten. Verder onderzoek streeft ernaar om dit enzym te heractiveren.

Volgens hoofdonderzoeker Ronald Kahn is dit het eerste onderzoek waaruit blijkt wat er precies misgaat in de mitochondriën van diabetici. "Er zijn veel studies die aantonen dat de fout bij de mitochondriën gezocht moest worden, maar wat er precies misgaat was tot op heden onbekend," legt Kahn uit. "Een van de eerste symptomen van diabetes is insulineresistentie. We wisten echter niet waardoor het veroorzaakt werd, maar het antwoord hebben we nu dus gevonden."

Met de lage eiwitwaarden, kunnen de mitochondriën niet optimaal presteren. Daardoor komen er zuurstofhoudende moleculen vrij, die de opname van insuline tegengaan. Volgens de onderzoekers kunnen hun resultaten helpen om diabetes type 2 in een vroeg stadium te behandelen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020