Excite

Amerikaanse onderzoekers dichterbij HIV-vaccin

Amerikaanse onderzoekers hebben weer een flinke stap voorwaarts gezet in de zoektocht naar een vaccin tegen HIV. Ze hebben namelijk twee belangrijke proteïnes gevonden, die maar liefst 91% van de 190 stammen van het virus neutraliseren.

Het team onderzoekers hoopt dat hiermee sneller gewerkt kan worden naar een succesvolle methode die HIV kan voorkomen. Dat zou een enorme impact maken, omdat op dit moment wereldwijd al 33 miljoen mensen met de ziekte kampen.

Volgens Gary Nabel, voorzitter van het centrum waar het onderzoek gedaan wordt en hoofd van dit onderzoek, kan het nog wel even duren voor er concrete resultaten zijn. Wel is het resultaat tot nu toe hoopgevend. In voorgaande jaren heeft het onderzoek regelmatig wat opgeleverd, maar meestal lukte het alleen maar om een of twee HIV stammen te blokkeren. AIDSVAX leek een heel veelbelovende poging, maar dat bleek ook een tegenvaller.

De nieuw ontdekte antilichamen kunnen echter voor tegen veel meer stammen gebruikt worden en dat maakt ze bruikbaar. Om de antilichamen echter om te zetten in een bruikbaar HIV vaccin, dat is een flinke klus die niet zomaar geregeld is.

Voor nu richten wetenschappers zich daarom vooral in het vinden van nieuwe methoden, maar ook in het nemen van maatregelen die het virus kunnen onderdrukken en de levensverwachting verlengen, waardoor ook de kwaliteit van het leven vaak verbeterd wordt.

Afbeelding: Flickr account FightHIVinDC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021