Excite

Kom in actie tegen amnesie

Er zijn weinig dingen zo naar als amnesie, ook wel bekend als geheugenverlies. Je kunt dan niet meer bij bepaalde herinneringen, terwijl je ergens wel weet dat ze er zijn. Of jij weet het misschien niet meer, maar je omgeving wel. En omdat de hersenen zo ingewikkeld in elkaar zitten, is er maar weinig tegen te doen.

Amnesie: hoe zit het precies?

Amnesie kan veroorzaakt worden door een ziekte, een ongeval, stress, of het gebruik van alcohol of medicijnen. Onder de ziekten is dementie het meest bekend. Mensen met dementie verliezen langzaam maar zeker hun geheugen en dat gaat zo ver, dat ze vaak hun eigen kinderen niet eens meer herkennen. Het kan ook voorkomen dat ze door de dementie in een bepaalde periode in hun leven blijven hangen. Hierdoor herkennen ze mensen en dingen uit de periode daarna niet.

Ook ongevallen zijn vaak verantwoordelijk voor amnesie. Denk aan een flinke klap op het hoofd of een hersenbloeding. In veel gevallen gaat het hier echter om kortdurend geheugenverlies. Dit geldt ook voor geheugenverlies dat het gevolg is van stress. Als je langere periode last hebt van ernstige stress, zul je merken dat je steeds vergeetachtiger wordt. Een ernstigere vorm van amnesie kan het gevolg zijn van alcohol- en medicijngebruik. Ook hierbij is het goed mogelijk dat je hersenen permanente schade oplopen.

Gezonder geheugen

Er zijn maar weinig middelen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze goed zijn voor het geheugen. Natuurgenezers adviseren onder meer vitamine E en Omega 3 vetzuren. Deze middelen helpen echter niet meer als de schade al is aangericht en zouden dus preventief genomen moeten worden.

Hersenen gezond houden

Ook tegen ernstige amnesie zijn geen medicijnen beschikbaar. Daarom is het belangrijk de hersenen zo gezond mogelijk te houden. Dit kan door gezond te leven, regelmatig te sporten, voldoende te slapen, je hersenen door puzzelen, lezen en studeren actief te houden en sociaal bezig te blijven. Pluspunt: dat is niet alleen goed voor je hersenen, maar ook voor je hele lijf.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020