Excite

Amsterdammers zijn het dunst

Overgewicht is een echte modeziekte, maar de minste gevallen van obesitas zijn in de regio Amsterdam. Dat komt omdat in de grote steden, waaronder Amsterdam, veel hoger opgeleiden wonen. Mensen met een hogere opleiding zijn vaak gezonder en hebben daarom minder last van overtollige kilo’s.

Gezondheidsmonitor

Deze relatie tussen regio en gewicht komt naar voren uit de cijfers van de eerste Gezondheidsmonitor. Dit is een onderzoek op basis van informatie van de GGD’en, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De instanties hebben vorig jaar bijna 400.000 mensen ouder dan 18 jaar gevraagd naar hun gezondheid en levensstijl. Volgens een van de onderzoekers kan het zelfs zo zijn dat de cijfers over het gewicht nog iets te rooskleurig zijn. Mensen moesten namelijk zelfs hun gewicht inschatten.

Opleidingsniveau en gewicht

Het is niet voor het eerst dat er een verband is ontdekt tussen het opleidingsniveau en gewicht. En ook leeftijd speelt een rol bij overgewicht: hoe ouder, hoe groter de kans op overgewicht. Volgens de onderzoekers is het interessant om de verschillen in gewicht te zien per regio en zelfs per wijk.

Alcohol

Behalve het gewicht, werden ook andere gezondheidsfactoren gemeten. Zo bleken Amsterdammers wel in staat om de lichtste bevolking van Nederland te hebben, ook de grootste drinkers wonen in de hoofdstad. Ook inwoners van de regio’s Hollands-Noorden, Hart van Brabant, Twente en Utrecht houden van een borrel. Twaalf tot dertien procent van de inwoners drinkt regelmatige een alcoholische versnapering.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021