Excite

Angstig? Laat je darmflora eens nakijken

Dat emoties niet echt uit je hart komen, dat weten de meesten van ons zo langzamerhand wel. Maar je brein is niet het enige orgaan dat zaken als angst en blijdschap regelt. Ook de darmen blijken een grote rol te spelen.

Vooral de bacteriën die zich in de darmen goed thuis voelen hebben invloed op hoe we ons voelen. Onderzoekers gaven een groepje gezonde muizen antibiotica, waardoor er zich veel minder bacteriën in de darmen van de beestjes bevonden. Hierdoor bleken de muizen veel minder voorzichtig en angstig te worden. Ook nam de stof BDNF toe in de hersenen. Volgens wetenschappers zou een gebrek hieraan kunnen leiden tot depressies. Nadat de muizen geen antibiotica meer kregen gedroegen ze zich al snel weer normaal.

Om er zeker van te zijn dat het daadwerkelijk de darmbacteriën waren die voor de wonderlijke resultaten zorgden, deden de onderzoekers nog een test: Ze gaven een aantal angstige, passieve muizen bacteriën van de assertievere muizen. En inderdaad, ook hierdoor bleek de angst af te nemen.

Het is niet de eerste keer dat de link tussen darmen en angstgevoelens wordt gelegd. Uit eerder onderzoek bleek dat mensen met darmproblemen vaak ook angstproblemen hebben. Door dit type onderzoek wordt het in de toekomst wellicht mogelijk om angststoornissen te behandelen door de darmflora aan te pakken.

Afbeelding: Flickr, gebruiker joseph.antiello

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020