Excite

Anorexia geen psychische aandoening

Anorexia zit toch niet tussen de oren. Wetenschappers hebben ontdekt dat de eetstoornis geen psychische aandoening is, maar aangemerkt moet worden als een stofwisselingsziekte. Zij trekken deze conclusie na een uitgebreide analyse van eerdere onderzoeken naar anorexia.

De wetenschappers ontdekten dat belangrijke genetische en cellulaire processen geactiveerd worden wanneer we veel te weinig eten. Maar er blijkt een groep mensen te zijn die zeer heftig op een tekort aan eten reageert. Als zij eenmaal op een strak dieet zijn, kan hun stofwisseling op hol slaan en dat resulteert in anorexia.

Anorexia heeft dus niks te maken met psychische processen, maar wordt veroorzaakt door het lichaam zelf. Daarmee hebben de wetenschappers ook een mogelijke oorzaak gevonden waarom veel anorexiapatiënten zelf vinden dat er niks met ze aan de hand is.

Onderzoeker Donald Dwyer acht anorexia mogelijk vergelijkbaar met diabetes, want iemand die met overgewicht kampt en een grotere kans heeft op resistent te zijn voor insuline kan diabetes krijgen. Maar naast de werking van deze genetische factoren moet een patiënt wel eerst zelf te zwaar worden.

Door nieuwste wetenschappelijke ontdekking op het gebied van anorexia leidt mogelijk tot een nieuwe behandelmethode. Want als de conclusie van de onderzoekers klopt dan zouden patiënten baat kunnen hebben bij medicijnen die de stofwisseling activeren. Maar vooralsnog zijn dat allemaal speculaties.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Steve Tolcher

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021