Excite

Hoe herken je anorexia nervosa?

Anorexia nervosa is de naam voor de ziekte die in de volksmond ook wel gewoon anorexia heet. Het is een eetstoornis, waarbij de patiënt niet per se heel mager of ondervoed hoeft te zijn. Hoewel de ziekte vooral voorkomt bij vrouwen en meisjes, krijgen ook steeds meer mannen last van de stoornis.

Anorexia: een psychische aandoening

Net als veel eetstoornissen is ook anorexia nervosa een psychische aandoening. Bij de ziekte eet de patiënt weinig tot niets. Zo'n 80 procent van de patiënten is vrouw. De reden dat vooral meisjes slachtoffer zijn van deze ziekte, heeft ermee te maken dat de pubertijd vaak een verwarrende tijd is voor jonge meiden. Hun lichaam is al een vrouw, maar hun hersens ontwikkelen zich veel langzamer. Op die manier kan een negatief zelfbeeld ontstaan of een identiteitscrisis. Een manier om hiermee om te gaan is het nieuwe lichaam niet accepteren en stoppen met eten. Natuurlijk geldt dit niet voor alle meisjes met de ziekte. De gevolgen van deze psychische aandoening zijn wel lichamelijk.

Lichamelijke schade van anorexia

Weinig eten heeft tot gevolg dat het lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Na een langdurige periode van weinig eten kan het lichaam ook geen eten meer aan, waardoor patiënten vaak in het ziekenhuis belanden met lichamelijke klachten. Het gaat dan vooral om vermoeidheid, hartproblemen, maag- en darmproblemen. Ook de dood kan volgen op langdurige onthouding van eten. Bij meisjes is het uitblijven van de menstruatie ook een lichamelijk probleem. Bij het drie keer achter elkaar uitblijven van menstruatie wordt dan de diagnose amenorroe gegeven.

Behandeling anorexia

De behandeling van anorexia nervosa is complex, omdat in eerste instantie gekeken wordt naar lichamelijk klachten, terwijl de behandeling gericht moet zijn op de geestelijke gezondheid van de patiënt. Ook in de omgeving is vaak veel onbegrip, omdat anorexia vaak voortkomt uit invloeden van buitenaf, zoals pesterij of bijvoorbeeld een gevoel van uitsluiting in de familie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021