Excite

Antidepressiva: de oplossing tegen depressies?

Veel ziekten zijn eenvoudig te behandelen, maar dat is niet het geval bij depressies. Depressies beïnvloeden lichaam en geest en vragen om een specifieke benadering. Het meest gebruikt zijn antidepressiva. Deze stoffen hebben invloed op het deel in de hersenen dat stemmingen bepaalt. Kort gezegd: de stofjes zorgen ervoor dat je je beter voelt.

Snel effect met antidepressiva

Antidepressiva werken relatief snel. Binnen twee tot vier weken beginnen patiënten de eerste effecten te bemerken. Vreemd genoeg komen de eerste resultaten echter al eerder, maar worden die niet opgemerkt door de patiënten, maar juist door mensen in hun omgeving. Antidepressiva kunnen het beste omschreven worden als duwtjes in de juiste richting. Wie zich dankzij deze middelen beter voelt, krijgt de kracht die nodig is om uit de put te klimmen. De dosis is voor iedereen verschillend en hangt af van de ernst van de depressie.

Antidepressiva zijn geen wondermiddelen

Antidepressiva zijn geen wondermiddeltjes; ze werken bij ongeveer 70 procent van de gebruikers. Omdat het vrij zware medicijnen zijn, wordt het gebruik zeker in de beginperiode goed in de gaten gehouden. Als na twee tot vier weken nog geen echte effecten te bemerken zijn, dan kan de behandelend arts ervoor kiezen om een ander middel in te zetten, waarbij de kans op succes groter is.

Bijwerkingen antidepressiva

Het grootste nadeel van antidepressiva zit in de bijwerkingen. Je kunt van het middel suf worden, maar ook heel slaperig. Daarnaast kun je wazig gaan zien, moeite krijgen met plassen, je misselijk voelen, hartkloppingen ervaren en last hebben van een lager libido. Je kunt er zelfs overmatig van gaan zweten.

Stoppen met antidepressiva

Wil je stoppen met antidepressiva? Doe dit alleen in overleg met je behandelend arts. Je kunt namelijk last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Het is daarom belangrijk om beheerst af te bouwen en tijdens de afbouwperiode je algehele gezondheid goed in de gaten te houden. De behandelend arts kan hiervoor een plan opstellen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021