Excite

Antioxidanten tegen vruchtbaarheidsproblemen

Antioxidanten lijken een belangrijke rol te spelen bij het aanpakken van vruchtbaarheidsproblemen bij zowel mannen als vrouwen. Zij lijken onder meer van invloed op erectieproblemen. Dit blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Antioxidanten zitten onder meer in kersen, groene thee en tomaten.

Wetenschappers uit Spanje en de Verenigde Staten vergeleken verschillende onderzoeken naar antioxidanten en onvruchtbaarheid. In deze studies werd het effect van de antioxidanten nog niet sluitend bevestigd. Er zijn echter evenzeer onderzoeken die wijzen op de mogelijkheid van een dieet als behandeling.

Bovendien concluderen de onderzoekers dat onvruchtbaarheidsproblemen vaak een indicator zijn voor andere degeneratieve ziekten. Daarbij kan gedacht worden aan een hoge bloeddruk, congestief hartfalen en aderverkalking (atherosclerose). Een behandeling tegen onvruchtbaarheid kan dus ook een positieve invloed hebben op deze ziekten.

"Als oxidatieve stress een onderliggende factor is en onvruchtbaarheid veroorzaakt, waar het nu sterk op lijkt, dan zouden we daar iets aan moeten kunnen doen", zegt onderzoeker Tory Hagen van de Amerikaanse Oregon State University. "We kunnen zo ook andere gezondheidsproblemen voorkomen."

Het huidige onderzoek is nog onvolledig en zit nog in een eerste fase. Toch denkt het Amerikaans-Spaanse onderzoeksteam dat er wel degelijk een verband bestaat. "De resultaten uit het laboratorium zijn duidelijk en wijzen er op dat het werkt", benadrukt Hagen.

"Sommige patiënten en artsen gebruiken antioxidanten al jaren voor vruchtbaarheidsproblemen", weet ook Hagens collega Fransesco Visioli. "Maar het wetenschappelijke bewijs voor het effect bij mensen ontbreekt nog. Het is tijd dat we dat veranderen."

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021