Excite

Arbeiders Nederlandse kledingmerken krijgen hongerloon

Nederlandse kledingmerken zoals C&A, M&S, Miss Etam, Prénatal en WE laten hun kleding maken door arbeiders in onder andere India en Bangladesh. Echt royaal betalen doen ze echter niet; de arbeiders verdienen volgens de Schone Kleren Campagne (SKC) tussen de 25 en 51 euro per maand.

Dit bedrag ligt onder het minimale loon dat volgens de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens eigenlijk betaald zou moeten worden voor arbeid. Bovendien lijkt het er op de werkvloer ook niet altijd even plezierig aan toe te gaan: uit het onderzoek blijkt ook dat er bijna altijd sprake is van werkweken van zes dagen. Structureel slecht betalen en gedwongen overwerk komt ook veel voor.

Met name vrouwen, die ongeveer 85% van de arbeidersgroep vormen, komen er slecht vanaf. Zij zijn sneller het slachtoffer van geweld en misbruik en krijgen bovendien ook nog eens minder betaald dan mannen. Staken of protesteren is geen optie; dan zijn ze hun baan zo kwijt.

De Schone Kleren Campagne, een initiatief dat gericht is op het realiseren van goede arbeidsomstandigheden voor arbeiders in de kledingindustrie, roept de verschillende kledingmerken dan ook op om actie te ondernemen. De namen van de onderzochte fabrieken geven ze echter liever niet prijs, in verband met eventuele represailles. Wel brengen ze de merken graag in contact met de onderzoekers. Die kunnen hen eventueel verder helpen om de omstandigheden van de arbeiders te verbeteren.

Afbeelding: Flickr account Wim Jas

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021