Excite

Artrose: een aandoening aan de gewrichten

Artrose is een veelvoorkomende, reumatische aandoening aan de gewrichten. Artrose tast de kwaliteit van het kraakbeen tussen de gewrichten aan waardoor het langzaam achteruit gaat en steeds dunner en zachter wordt. Patiënten met artrose klagen vaak over pijn bij bewegen, stijfheid en vermoeidheid. In sommige gevallen treedt er zelfs slijtage van het gewricht op.

De functie van kraakbeen

Artrosis Deformans, oftewel Artrose, is het verlies aan hoeveelheid en kwaliteit van het gewrichtskraakbeen. Kraakbeen is een gladde witte substantie aan het uiteinde van de botten en heeft als functie de gewrichten soepel te houden. Daarnaast vangt het kraakbeen de schokken op wanneer er druk wordt uitgeoefend op het gewricht. Artrose is een van de meest voorkomende, reumatische gewrichtsaandoeningen. Bij artrose treedt er slijtage van het gewricht op. De afname van kraakbeen wordt veroorzaakt door een verstoorde balans in de productie van het gewrichtsweefsel.

Symptomen van artrose

Omdat artrose een aandoening is die zich zeer geleidelijk manifesteert, treden zichtbare symptomen pas in een later stadium op. Slijtage aan de gewrichten treedt al op tussen de 30 en 40, maar kan pas echt klachten op leveren wanneer een persoon de middelbare leeftijd bereikt. De pijn is meestal het eerst voelbaar aan de knieën, heupen en handen. Gewrichten voelen dan stram aan en men heeft moeite met bewegen. Soms kunnen gewrichten stijf worden, bijvoorbeeld na een nacht slapen, en kost het moeite om ze weer te laten bewegen. Wanneer de ziekte verergert, kan het voorkomen dat gewrichten van stand veranderen en scheef gaan staan.

Oorzaken van artrose

De oorzaak van artrose is meestal erfelijk bepaald. Deze vorm van artrose wordt primaire artrose genoemd. Artrose kan ook optreden bij trauma en overbelasting. Men spreekt dan van secundaire artrose.

Behandeling van artrose

Artrose kan niet worden genezen. Daarom is behandeling gericht op pijnverlichting en het behouden van de gewrichtsfunctie. Er wordt daarom aangeraden het aangetaste gewricht zo min mogelijk te belasten. Er kunnen pijnbestrijdende medicijnen worden voorgeschreven. Verder kan er met behulp van bewegingstherapie worden gewerkt aan het behouden van de functie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021