Excite

Wat is asbestkanker?

In gebouwen en schepen die in de jaren tachtig of eerder zijn gebouwd, is vaak gebruik gemaakt van asbest. Dit kankerverwekkende materiaal werkt prima als isolatiemateriaal. Het is bovendien slijtvast en goedkoop en doet ook nog eens dienst als brandvertragend materiaal. Helaas zijn losse vezels van het materiaal kankerverwekkend. Asbestkanker is dan ook een risico voor mensen die in de bouw hebben gewerkt, of lange tijd in slecht onderhouden woningen hebben gewoond.

Ziekten veroorzaakt door asbest

Asbest kan verschillende aandoeningen veroorzaken, die niet allemaal asbestkanker zijn. Asbestkanker is een andere naam voor een type longkanker, dat een vrij ongeneeslijke kankersoort is. Kanker door asbest in de longen, wordt veroorzaakt door een tumor is het borstvlies. Dit is een mesothelioom. De kans op een mesothelioom is groter naarmate je langer wordt blootgesteld aan asbest.

Symptomen asbestkanker

De tumor mesothelioom heeft bepaalde symptomen, die vooral te maken hebben met de longen. Daarbij moet je denken aan kortademigheid, vermoeidheid en pijn op de borstkas, Vaak moet de patiënt erg hoesten. Op lange termijn vindt vermagering plaats als de tumor op de slokdarm drukt. Daardoor wordt slikken moeilijk.

Asbestose

Behalve longkanker en de tumor mesothelioom, is asbestose ook een aandoening die voorkomt uit blootstelling aan asbest. Asbestose is een vorm van stoflongen, waarbij asbestdeeltjes zich in de longen bevinden. Daardoor neemt de longcapaciteit af. De longen moeten harder werken, wat weer effect heeft op het functioneren van het hart. Er is geen behandeling voor asbestose.

Asbestbesmetting en dan?

Een asbestbesmetting komt vaak voor bij timmerlieden of andere mensen die in de bouw hebben gewerkt in de jaren tachtig. De ziekte openbaart zich vaak na zo'n dertig tot veertig jaar. Dat betekent dat tussen 2012 en 2017 de meeste asbestkanker patiënten worden verwacht. In Nederland overlijden jaarlijks 1.600 mensen aan asbestkanker en andere asbest gerelateerde ziekten.

Asbest in de woning

Wanneer je zeker weet dat er asbest in je woning is verwerkt, dan hoeft dat niet te betekenen dat je ziek gaat worden. Wanneer je niet in aanraking komt met de vezels is er niets aan de hand. Pas als je wilt verbouwen is het noodzakelijk om een asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen. Zij kunnen op een veilige manier je woning asbestvrij maken, zodat je geen risico loopt op ziektes zoals asbestkanker of stoflongen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021