Excite

'Avocado's effectief tegen leukemie'

  • © Getty Images
Uit onderzoek blijkt dat het eten van avocado's effectief zou zijn in de bestrijding van acute myeloïde leukemie. Avocado's bevatten namelijk speciale moleculen die een positieve uitwerking hebben op de onrijpe witte bloedcellen. Dit bestrijdt weer de ongezonde stamcellen, zo blijkt uit een onderzoek waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het tijdschrift Cancer Research.

Acute myleoïde leukemie, ook wel afgekort tot AML, is een kanker van het beenmerg en bloed. Kenmerkend voor deze ziekte is de overproductie van onrijpe witte bloedcellen. Die cellen verzamelen zich massaal in het beenmerg en verstoren de aanmaak van gewone bloedcellen. Dit geeft de kanker ruimte om zich te ontwikkelen.

Volgens professor Paul Spagnuolo, één van de onderzoekers die betrokken is bij het onderzoek en zelf werkt aan de Universiteit van Waterloo, zijn de stamcellen die bestreden worden door de moleculen in avocado's echt de drager van de ziekte. De professor onderzoekt daarom op dit moment op welke manieren de moleculen gebruikt kunnen worden in een geschikt geneesmiddel.

Elk jaar krijgen alleen in Nederland al ongeveer 600 mensen de ziekte AML. Deze ziekte kan zich op elke leeftijd manifesteren, maar meestal gebeurt dit bij volwassenen vanaf ongeveer zestig jaar. De ziekte komt ook vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ook als je niet speciaal binnen die doelgroep valt, kan het slim zijn om avocado's te eten. Avocado's blijken namelijk ook te helpen bij het verlagen van het cholesterol, iets dat ook een positieve uitwerking heeft op de gezondheid.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021