Excite

Baarmoedertransplantatie vanaf volgend jaar mogelijk

Vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen, zouden volgend jaar al in aanmerking kunnen komen voor een baarmoedertransplantatie. Dit heeft een vooraanstaande wetenschapper laten weten. Op dit moment worden nog dergelijke experimenten op dieren uitgevoerd en die blijken erg succesvol.

Critici zijn niet onverdeeld enthousiast over deze ontwikkeling en vragen zich onder meer af of dit wel veilig is en of het geen afbreuk doet aan de heiligheid van het leven. Professor Mats Brannstorm van de University of Gothenburg in Zweden, een van de belangrijkste pioniers als het gaat om de transplantatie van vrouwelijke organen, denkt van niet. Hij is hier al jaren mee bezig en hoopt dus volgend jaar voor het eerst in staat te zijn hetzelfde werk bij vrouwen te doen.

Er is al eens een experiment uitgevoerd op een vrouw, in 2000, maar daar sloeg het getransplanteerde orgaan niet aan. Volgens wetenschappers kwam dit door de complexiteit die lag in het verbinden van de nieuwe baarmoeder aan de bloedstroom in het lichaam. Inmiddels zou er echter zoveel veranderd zijn en heeft de techniek en kennis zich zoveel verder ontwikkeld, dat dat nu geen probleem meer zou moeten zijn.

Wel is het zo dat de transplantatie alleen tijdelijk zou moeten zijn. De baarmoeder moet dan ook eigenlijk na een of twee zwangerschappen weer verwijderd worden. Dit omdat de medicijnen die nodig zijn om de baarmoeder aan te laten slaan, op de lange termijn negatieve effecten kunnen hebben.

Afbeelding: Flickr account seanmcgrath

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021