Excite

Baas mag ingrijpen bij ongezonde levensstijl

Als een werkgever merkt dat zijn werknemers er een ongezonde levensstijl op na houden, dan mag hij ingrijpen, zo blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door Intomart GfK. Een groot deel van de respondenten denkt zelfs dat ingrijpen door de werkgever verplicht is.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van CZ Zorgverzekeraar en BNR Nieuwsradio en ging in op de invloed van een gezonde levensstijl op het werk. Maar liefst twee op de drie werknemers vindt het bedrijf deels verantwoordelijk voor de vitaliteit van het personeel. Van de werkgevers denkt de helft er zo over.

Maar liefst 87% van de Nederlandse werknemers is het eens met de stelling dat de baas zich ook mag bemoeien met de ongezonde levensstijl van zijn werknemers. Een gebrek aan vitaliteit zou voor tien procent reden voor ontslag mogen zijn.

Het is wel de bedoeling dat de bemoeienis van de baas gepaard gaat met het ondernemen van actie. Zo verwacht een groot deel van de werknemers dat de baas zou moeten zorgen voor flexibele werktijden, goede werkplekken of een fietsenplan.

De bemoeienis wordt getolereerd, omdat vitaliteit op de werkvloer van belang is. Het kan een gezonde en positieve werkhouding bevorderen en het ziekteverzuim tegelijkertijd naar beneden brengen. Zowel werkgevers als werknemers zien dit in. Van de 900 ondervraagde werkgevers maakt echter slechts 14% ook daadwerkelijk geld vrij voor een gezondheidsplan.

Afbeelding: Flickr account Marshall Astor

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021