Excite

Babies te vroeg geboren door alcoholgebruik

Wanneer het bij af en toe een glaasje blijft, hoeft het drinken van alcohol helemaal niet zo ongezond te zijn. Maar zwangere vrouwen doen er beter aan om de fles helemaal te laten staan. Uit Iers onderzoek blijkt dat vrouwen die tijdens de zwangerschap blijven drinken, een drie keer grotere kans hebben dat hun baby te vroeg geboren zal worden.

En dat is nog niet alles. Zo is de kans dat een kindje met ondergewicht geboren wordt ook beduidend groter bij vrouwen die tijdens een zwangerschap blijven drinken. En alsof dat nog niet genoeg is, is de kans dat een pasgeborene kort na de geboorte sterft ook nog eens een stuk hoger.

De onderzoekers ondervroegen 60.000 kersverse moeders in de Ierse hoofdstad Dublin over hun drankgebruik ten tijde van conceptie en in de eerste weken van de zwangerschap. 81% van de vrouwen gaf toe in die periode een beetje gedronken te hebben.

De moeders die veel dronken – meer dan een glas wijn per dag - kregen drie keer zo vaak een kind dat te vroeg geboren werd. Ook hadden ze 50% meer kans op een kindje dat ondergewicht had of kort na de geboorte overleed, was in het blad BMC Pregnancy and Childbirth te lezen. Volgens de onderzoekers moet verder onderzoek uitwijzen of een beperkte inname van alcohol tijdens de zwangerschap wel of geen kwaad kan.

Afbeelding: Flickr, gebruiker storyvillegirl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021