Excite

Baby’s luisteren mee in de baarmoeder

Baby’s blijken in de baarmoeder al aardig actief te zijn. Natuurlijk schoppen ze regelmatig, maar ze blijken ook mee te luisteren naar muziek. Uit nieuw onderzoek blijkt dat wanneer baby’s een muziekje horen dat ze een week voor hun geboorte ook al hoorden, hun hartje net wat langzamer gaat kloppen. Hieruit blijkt dat er sprake is van herkenning.

De onderzoekers denken dat baby’s voor hun geboorte al een beetje vertrouwd raken met bepaalde muziek en natuurlijk met stemgeluiden. Men denkt ook dat baby’s later beter en sneller leren praten als ze in de baarmoeder al van alles opgepikt hebben. Kinderen zijn al vijf weken voor de geboorte in staat om geluiden van buitenaf goed te horen.

Voor het onderzoek koos Carolyn Granier-Deferre een deuntje van 3,6 seconden en negen tonen. Ze speelde het deuntje af voor moeders die in hun 35e, 36e en 37e week van de zwangerschap waren. Een maand na de geboorte werden alle 50 vrouwen en hun baby’s verzameld om weer naar het muziekje te luisteren. Daarnaast werd er nog een ander muziekje afgespeeld; eentje met precies omgekeerde tonen. Het vertrouwde muziekje bleek direct opgepikt te worden: het hartje van de baby’s ging gemiddeld met twaalf slagen omlaag. Voor het onbekende muziekje waren dit slechts vijf of zes slagen. Hieruit kon de conclusie getrokken worden dat er meer aandacht besteed werd aan het bekende muziekje en dat dit dus ook daadwerkelijk herkend werd.

Afbeelding: Flickr, gebruiker mbaylor

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020