Excite

Badkledingdagen in sauna populair

Veel sauna’s voeren tegenwoordig een badkledingdag in. Tijdens deze dag kunnen mensen die normaal gesproken niet zouden gaan ook eens een bezoekje brengen aan de sauna. Het dragen van badkleding is op zo’n dag verplicht.

Zeven jaar geleden introduceerde sauna De Zwaluwhoeve in Hierden badkledingdag om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de sauna. Dit bleek een succes te zijn en andere sauna’s, waaronder Sauna Veluwse bron, Thermen Romana, Thermen Holiday en Thermen Bussloo, hebben zich inmiddels aangesloten bij het initiatief.

Normaal gesproken dragen saunabezoekers geen badkleding; veel mensen vinden dat onhygiënisch of gewoon niet prettig. Daarnaast houdt badkleding het zweet tegen, waardoor het hele principe van de sauna – lekker zweten – enigszins ondermijnd wordt. In veel sauna’s is het niet eens toegestaan om badkleding te dragen tijdens een ‘gewone’ dag.

In veel andere landen bezoekt men de sauna juist altijd in badkleding. In bijvoorbeeld Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en Amerika is naaktrecreatie helemaal niet gebruikelijk.

Overigens is de Nederlandse Sauna Vereniging helemaal niet blij met de badkledingdagen. Zo zou het dragen van badkleding niet goed zijn voor de kleding, het meubilair en ook niet speciaal voor de gezondheid. De afvoer van lichaamsstoffen gaat veel minder makkelijk en erg fris is het ook niet. De tegenstanders van badkledingdagen hopen dan ook dat bezoekers na een introductie mét badkleding ook eens de stap nemen om zonder kleding de sauna te bezoeken.

Afbeelding: Flickr account thomaswanhoff

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021