Excite

Bananen verminderen risico op hartaanval

Drie bananen per dag eten zorgt ervoor dat de kans op een hartaanval veel kleiner is. Britse en Italiaanse onderzoekers ontdekten dat deze hoeveelheid bananen de kans op een hartaanval met maar liefst 21 procent verkleinde.

Ze ontdekten ook dat heel veel hartaanvallen voorkomen kunnen worden als mensen kaliumrijk voedsel eten. Bananen vallen daaronder, maar ook spinazie, vis, noten, melk en linzen.

Het nieuws dat bananen gezond zijn, is natuurlijk niet helemaal nieuw. Eerdere onderzoeken hebben al aangegeven dat bananen bijvoorbeeld goed zijn voor het gezond houden van bloeddruk, maar tot nu toe waren de resultaten niet altijd even consistent. Het onderzoek dat nu afgerond is, heeft gebruik gemaakt van de gegevens van elf verschillende onderzoeken die in de afgelopen decennia zijn uitgevoerd.

Hieruit bleek dat een dagelijkse inname van 1.600 milligram kalium – minder dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid – voldoende was om het risico op een hartaanval met meer dan een vijfde te verlagen. Omdat een banaan gemiddeld 500 milligram kalium bevat, betekent dat dat drie bananen genoeg zijn om dit effect te bereiken. Wie te weinig kalium eet, kan last krijgen van een onregelmatige hartslag, misselijkheid en diarree.

De onderzoekers wisten ook te vertellen dat de meeste mensen veel minder kalium binnen kregen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en dat er dus nog mogelijkheden waren om veel hartaanvallen te voorkomen.

Afbeelding: Flickr account clairity

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021