Excite

'Beetje vies' voorkomt diabetes

Het wordt ons van jongs af aan ingeprent: jezelf goed schoonmaken, niet zomaar in de modder springen en voorzichtig zijn met buitenspelen. Anders is het niet goed voor je. Maar wetenschappers zeggen nu iets heel anders. Volgens een groep internationale microbiologen en Nederlandse onderzoekers zou juist een te schoon leven diabetes type 1 kunnen veroorzaken. In de afgelopen 15 jaar is het aantal diabetes type 1-gevallen namelijk verdubbeld.

Volgens de onderzoekers zou deze verdubbeling te danken zijn aan de toenemende hygiëne in de leefomgeving. Deze waarneming is namelijk alleen in het westen gedaan. Op dit moment zijn er meer dan 15.000 kinderen en jongvolwassenen die met deze 'jeugdvorm' van diabetes te maken hebben.

De bevindingen van de onderzoekers werden gepubliceerd in het Amerikaanse medische vaktijdschrift Cell. Aan de basis van de conclusies ligt een onderzoek dat is uitgevoerd onder 222 zuigelingen in Finland, Karelië en Estland. En in eenvoudig Nederlands is de conclusie heel simpel: des te schoner de leefomstandigheden, des te vaker er sprake is van diabetes type 1. In Finland komt hij maar liefst zes keer vaker voor dan in Karelië, dat deel uitmaakt van Rusland. Naar westerse maatstaven zijn de omstandigheden in Rusland minder gunstig dan in bijvoorbeeld Finland.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021