Excite

Ben je boos? Eet suiker!

Voel je dat je grens bijna bereikt is, grijp dan eens naar iets met suiker en neem even rust. Volgens onderzoek blijkt namelijk dat een hoog suikergehalte in het bloed kan helpen om agressie onder controle te houden en woedeaanvallen te voorkomen.

Het onderzoek vergeleek het gedrag van mensen met een laag suikergehalte en mensen die net een zoet drankje hadden genuttigd. De laatste groep was minder snel geneigd om in woede uit te barsten. Volgens onderzoekers wordt het effect veroorzaakt door glucose, een suiker in het bloed die energie levert aan de hersenen.

Om agressieve impulsen te kunnen onderdrukken, heb je controle over jezelf nodig en dat kost veel energie. Die benodigde energie in de hersenen wordt geleverd door glucose. ‘Gezoete limonade drinken hielp om de korte termijn-energie te leveren die nodig is om niet uit te vallen naar anderen’, aldus professor Brad Bushman, één van de onderzoekers.

De ontdekking is niet alleen medisch interessant. Suiker onderdrukt namelijk niet alleen agressie, mensen die suiker moeilijk opnemen zijn ook vaker aggressief. Het probleem is dat die groep, vooral diabetici, snel toeneemt. ‘Diabetes is niet alleen slecht voor jezelf, maar ook voor de maatschappij’, volgens Bushman.

Consumenten moeten suiker nu echter niet gaan zien als een soort wondermiddel dat agressie terug kan dringen, waarschuwt Bushman. Maar het is wel zo dat de resultaten suggereren dat mensen die regelmatig agressief worden op een of andere manier hun mentale energie moeten oppeppen.

Afbeelding: Flickr, ayelie

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021