Excite

Hoe groot is de besmettelijkheid van kinkhoest?

Je voelt je niet goed en moet wat hoesten en niezen. Niets aan de hand, denk je, een simpele verkoudheid waarschijnlijk. Maar na een week voel je je nog helemaal niet beter. Je hoestbuien worden heftiger en je inademing verloopt steeds lastiger, bijna gierend af en toe. Als je je daarnaast ook nog benauwd voelt, slijm ophoest, overgeeft en een rood-blauwe kleur krijgt, dan heb je hoogstwaarschijnlijk kinkhoest opgelopen. Hoe kan dat, vraag je je af. En hoe groot is de besmettelijkheid van kinkhoest eigenlijk?

De ziekte kinkhoest

Met zijn vele nare verschijnselen is kinkhoest geen pretje om op te lopen. Maar wat is kinkhoest nu eigenlijk precies voor een ziekte?

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een ziekte van de neus, luchtpijp en keel, die via besmetting wordt overgedragen. In Nederland is het standaard dat je als baby tegen deze ziekte wordt ingeënt. Ondanks dat is kinkhoest een ziekte die in Nederland nog regelmatig voorkomt. Al is dat vaak, door de toegepaste vaccinaties, in een lichte vorm.

Wat zijn de verschijnselen van kinkhoest?

Als je kinkhoest hebt, zal je eerst alleen wat licht hoesten. Na een of twee weken echter worden de hoestbuien veel heftiger en onstaat er vaak een gierende ademhaling. De patiënt komt adem tekort, hoest slijm op (waarbij vaak ook wordt gebraakt) en krijgt een rood-blauwe kleur. De hevige hoestbuien komen vaker overdag voor dan in de nacht en verdwijnen vaak pas na zes tot twaalf weken helemaal.

Hoe groot is de besmettelijkheid van kinkhoest?

Ondanks de vaccinatie als baby is kinkhoest nog steeds een ziekte die je via besmetting op kan lopen. De bacterie die de kinkhoest veroorzaakt bevindt zich in de keel van de besmette persoon. Door te hoesten, praten of niezen komt de bacterie in de lucht terecht waardoor iemand anders hem kan inademen. Op deze wijze vindt de besmetting plaats. De kans op besmetting is het grootste als de kinkhoest zich net openbaart. Een kinkhoestpatiënt kan de ziekte al doorgeven voordat duidelijk is dat de verkoudheidsverschijnselen die hij heeft door kinkhoest komen. Mensen die kinkhoest hebben blijven besmettelijk tot vier weken, nadat de eerste klachten zijn ontstaan. Als er echter goed wordt ingegrepen en door een dokter antibiotica worden gegeven, dan is de patiënt na een week al niet besmettelijk meer!

Hoe genees en voorkom je kinkhoest?

De meeste mensen in ons land die kinkhoest krijgen, genezen daar volledig van. Door de besmettelijkheid van kinkhoest zijn de meeste mensen tegen de ziekte gevaccineerd en hierdoor treden er, als de ziekte toch uitbreekt, maar weinig complicaties op. Aan kinderen jonger dan vijf jaar die niet alle inentingen tegen kinkhoest ondergaan hebben, wordt het advies gegeven deze inentingen alsnog snel te halen. Heel af en toe worden er medicijnen aan het hele gezin gegeven om te zorgen dat kinkhoest niet uitbreekt. Daarnaast is het heel belangrijk dat kinderen leren, als ze hoesten of niezen, de hand voor hun mond te houden. Een papieren zakdoek gebruiken, die je na het hoesten weg gooit is natuurlijk nog veel beter. De kans op besmetting met deze nare ziekte wordt op deze manier zo klein mogelijk gehouden!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018