Excite

Bestaand medicijn effectief tegen kinderkanker

  • © Getty Images
Onderzoekers van het Amsterdams Medisch Centrum, het AMV, hebben een genetische oorzaak ontdekt in één van de meest fatale vormen van kinderkanker. In het laboratorium kon worden aangetoond dat bestaande medicijnen de groei van zeer agressieve kankercellen tegen kan gaan.

Ieder jaar krijgen ongeveer 30 kinderen in Nederland neuroblastomen in hun bijnieren. Dit zijn tumoren die zo snel groeien, dat de kanker in de meeste gevallen al uitgezaaid is voor deze daadwerkelijk ontdekt wordt. Er zijn bepaalde zware behandelingen die dan nog succes kunnen hebben, maar het slagingspercentage is niet heel hoog en in veel gevallen keert de kanker dan alsnog én agressiever terug.

Die terugkerende tumoren waren tot nu toe altijd onbehandelbaar, waardoor twee van de drie kinderen met een neuroblastoom ook komen te overlijden. Uit onderzoek bleek echter dat die teruggekeerde vorm van kanker vaak dezelfde genetische mutaties had. Het belangrijke nieuws is dat er medicijnen bestaan tegen genen met die afwijkingen. De onderzoekers zijn nu een Europees klinisch onderzoek aan het opzetten om de medicijnen op kinderen te kunnen testen.

Onderzoekers waarschuwen echter wel voor té veel optimisme: het ene medicijn maakt kinderen niet beter. Er is nog steeds een behandeling nodig met bestralingen, operatieve verwijdering van de tumoren en zware chemokuren. Voor Leontine Heisen van de stichting Villa Joep is het wel erg goed nieuws: haar zoontje overleed in 2003 aan een neuroblastoom en zij zet sinds sindsdien in voor onderzoek naar deze vorm van kanker. Met deze ontdekking kan dat onderzoek wel eens in een stroomversnelling terechtkomen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021