Excite

Beste Britse films van afgelopen 25 jaar

Hoewel veel van de meest bekende blockbusters uit de Verenigde Staten komen, kan Groot-Brittanië er ook wat van. Dit land heeft de afgelopen 25 jaar behoorlijk wat klassiekers voortgebracht. De vijf grootste films zetten we graag voor je op een rijtje!

Trainspotters staat met stip op de eerste plaats. Deze film, met daarin grote sterren als Ewan McGregor en Daniel Day-Lewis, maakte ontzettend veel indruk als cultdrama over de subcultuur van de jaren ’80 in Edinborough.

De film die de tweede plek inneemt in de lijst is Withnail & I, een film die in de eerste instantie, na de première in 1987, maar weinig indruk maakte. Toch werd de film al snel geliefd onder studenten en nu wordt het algemeen gezien als één van de beste Britse komedies.

Nummer drie is gereserveerd voor Secrets & Lies, een film waarin dieper werd ingegaan op de dagelijkse levens van gewone Britten. Deze film werd uiteindelijk genomineerd voor vijf Oscars en won in 1996 de Palme d’Or in Cannes.

Minder bekend onder Europese filmliefhebbers, maar toch goed voor een nummer vier is Distant Voices, Still Lives, geregisseerd door Terence Davies. Deze film volgt een katholieke familie in Liverpool gedurende de jaren ’40 en ’50.

De top vijf wordt gesloten door My Beautiful Laundrette, een film die voor bekend acteur Stephen Frears zijn doorbraak betekende. Deze film werd eerst alleen gemaakt voor Channel 4, maar wist zijn weg naar het witte doek al snel te vinden.

Afbeelding: Flickr account atomicjeep

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021