Excite

Beter geheugen dankzij neusspray

Waar neusspray al niet goed voor is... Duitse wetenschappers proberen een nieuwe neusspray te ontwikkelen die ervoor zorgt dat de verwerking van nieuwe informatie tijdens je slaap beter gaat. Deze neusspray zou op die manier je geheugen verbeteren.

Voor de neusspray wordt gebruik gemaakt van interleukine-6, een speciaal eiwit dat volgens de wetenschappers een positieve invloed heeft op het vormen van herinneringen. Om hun ideeën te testen, hebben ze een aantal proefpersonen gevraagd een kort verhaal te lezen voor zij gingen slapen. De proefpersonen moesten dan proberen dit verhaal te onthouden. Vervolgens kregen de proefpersonen – na het lezen – een neusspray toegediend. Een deel van de groep kreeg de speciale neusspray, terwijl een ander deel een neutrale neusspray kreeg.

De volgende ochtend bleek dat de mensen die de speciale neusspray met interleukine-6 hadden gehad, het verhaal inderdaad beter en met veel meer details na konden vertellen. Dit zou er volgens de onderzoekers van de universiteit van Lübeck op wijzen dat het eiwit een goede invloed heeft op de verwerking van informatie tijdens je slaap.

De resultaten van het eerste onderzoek zijn alvast gepubliceerd in The FASEB Journal, een wetenschappelijke publicatie. Voor het product echt op de markt gebracht kan worden, zal er ongetwijfeld nog extra onderzoek worden uitgevoerd. Resultaten daarvan zullen ook zo snel mogelijk gepubliceerd worden. In ieder geval zul je het voorlopig nog even met je ‘oude’ geheugen moeten doen.

Afbeelding: Flickr account r e n a t a

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021