Excite

Beter gevoel dankzij moeiteloze acties

Dingen die je makkelijker doet, geven je een beter gevoel. Dat ontdekte Nina Regenberg toen ze voor haar proefschrift onderzoek deed naar de verschillende aspecten van 'fluency' en ‘doen’.

Uit haar onderzoek bleek onder meer dat mensen er op een bepaalde manier behagen in scheppen op cognitieve processen goed te beheersen. Als we dan taken doen die we makkelijk vinden, voelen we ons daar beter door. Uit het onderzoek van Regenberg bleek dat het doen van makkelijke acties zelfs voor een geluksgevoel kon zorgen.

Het onderzoek bestond uit een aantal experimenten, waarbij mensen bijvoorbeeld op de computer eenvoudige objecten moesten verplaatsen. Een aantal bewegingen waren heel makkelijk, andere bewegingen wat moeilijker. Het geluksgevoel bij de makkelijke bewegingen was groter dan het geluksgevoel bij de moeilijke bewegingen. Mensen bleken ook een voorkeur te hebben voor de acties die het meest vloeiend verliepen.

Uit het onderzoek van Regenberg bleek ook dat er een duidelijke voorkeur is voor dingen die makkelijker zijn of makkelijker lijken en dat het uitvoeren van die acties invloed heeft op ons gevoel. Eerder werd wel vastgesteld dat ‘fluency’ bepalend kon zijn voor een bepaalde voorkeur, maar nu blijkt het dus niet alleen om voorkeur te gaan, maar ook om gevoel. Dit is een nieuwe ontdekking die mogelijk tot nieuwe inzichten kan leiden.

Afbeelding: Flickr, gebruiker CarbonNYC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020