Excite

Beter onderhandelen dankzij rode kleding

Onderhandelen gaat een stuk beter in rode kleding, zo blijkt uit het onderzoek van Daphne Hachmang van de Universiteit van Tilburg. Ze studeerde op dit onderwerp af.

Voor haar onderzoek voerde Daphne een experiment uit onder 48 mannen en 48 vrouwen. Alle proefpersonen moesten onderhandelen over de in- en verkoop van koffie. Om te voorkomen dat het geslacht enige invloed zou hebben op de resultaten, mochten de vrouwen alleen met vrouwen onderhandelen en onderhandelden mannen alleen met mannen. Het experiment werd voor mannen en vrouwen gelijk opgezet, met als enige verschil dat de helft van de mannen en vrouwen een wit shirt droeg en de andere helft een rood shirt.

Uit het onderzoek bleek dat de mensen die een rood shirt droegen aanzienlijk beter scoorden op alle fronten, zowel bij het inkopen als het verkopen. Dit bevestigt dat kleur inderdaad een grote invloed heeft op het gedrag en emoties van mensen. Eerder kon men door onderzoek al vaststellen dat voetballers in het rood als beter gezien werden en dat mensen de kleur rood vaak proberen te vermijden. Dit kan ook een verklaring zijn voor het feit dat de mensen met het rode shirt zo succesvol waren: hun tegenstanders wilden de kleur mogelijk vermijden en pasten hen daarom aan aan het gedrag – en de wensen – van de drager van het rood.

Afbeelding: Flickr, gebruiker antmoose

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020