Excite

Betere sportprestaties met pure chocolade

Bij gezond leven en veel bewegen, denk je waarschijnlijk niet meteen aan chocolade. En toch blijkt uit onderzoek dat pure chocolade heel goed voor je kan zijn tijdens het sporten.

Eerder werd al duidelijk dat pure chocolade het risico op hart-en vaatziekten vermindert, maar de link met sporten werd nooit gelegd. Wetenschappers van de Universiteit van Californië hadden echter het vermoeden dat het wel eens een heel handig hulpmiddel zou kunnen zijn.

De onderzoekers gaven oude muizen die niet al te actief meer waren de flavonoïde epicatechine te drinken, het belangrijkste ingrediënt van cacao. Een controlegroep moest het doen met water.

Iedere dag werd de helft van de onderzoeksgroep en de helft van de controlegroep in een molentje gezet. Van de oude muizen werd niet verwacht dat ze topprestaties zouden gaan neerzetten, maar de onderzoekers hoopten ze wel weer in beweging te krijgen.

Aan het einde van het onderzoek moesten alle muizen één keer laten zien wat ze konden. De muizen die alleen water hadden gekregen, waren allemaal eerder uitgeput dan de chocolademuizen. Zelfs chocolademuizen die geen training hadden gehad presteerden beter dan de getrainde muizen die een waterdieet hadden gehad.

Volgens de onderzoekers is er een verschil omdat cacao de spieren helpt energie op te slaan. Het is echter nog te vroeg voor chocoladeliefhebbers om te juichen. Meer dan vijf gram chocolade per dag doet het effect namelijk weer teniet.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020